Champion USA replica NBA mezek fejlődéstörténete

Több NBA mez gyűjtőnek, fanatikusnak feltűnt már, hogy valamelyik mezen az NBA logó varrott, valamelyiken „plüss”, méretezés nincs a nyakában vagy ha van is, két különböző mezen a címkén lévő írás teljesen eltér egymástól.

Azt egy korábbi írásunkban olvashattátok, hogy a Champion 1991 és 2002 között gyártott USA replica mezeket. Az utolsó két évben kiadott mezeket könnyű felismerni, hiszen itt a mezek válla sokkal szélesebb volt, mint egy 90-es évekbeli meznél.

Példaként vegyük Michael Jordan Chicago Bulls mezeit:

1991-92:
Talán ezt az évjáratú mezt a legkönnyebb felismerni, hiszen az NBA logó plüss, vasalt, illetve a mez alján lévő méretezés címke mellett van, hogy milyen anyagból is készült a mez. Made in USA látható is ezen a címkén, azaz Amerikában készültek a mezek.

1992-94:
Véleményem szerint ennek az évjáratát lehet a második legkönnyebben felismerni, hiszen még itt is vasalt NBA logót raktak a mezre, viszont a mosási tájékoztató már a mez belsejében található. Itt a név már fekete, és fehér a körvonala, ellentétben a 91-92-es kiadással, ahol teljesen fehér volt a név. Szintén Made in USA.

1994-95:
Jordan 1995. március 19-én jelentette be, hogy visszatér a Bullshoz, és itt az általa korábban viselt 23-as mezszámot visszavonultatták, így abban már nem szerepelhetett (hiába az övé volt). A bátyja által viselt 45-ös számot választotta helyette, de hozzá tartozik az is, hogy MJ nem is akarta a #23 viselni (édesapja halála miatt, illetve új kezdetként tekintette).

A ’95-ös Playoff második körében a Shaquille O’Neal és Anfernee Hardaway által vezetett Orlando Magic-kel kerültek össze, ahol az első meccs végjátékában Jordan elveszítette a labdát, így volt esélye a Magicnek megnyerni a mérkőzést. Ezután döntött úgy Michael, hogy visszatér a korábbi, általa viselt 23-as mezszámra, és a szériát így játszotta le (4-2-re az Orlando jutott tovább), de mivel a mezszámcserére a ligának is rá kell bólintania, ezért az ő engedélyük nélkül váltott számot, és 100 000 dollárra lett büntetve a Bulls.

Jordan Összesen 22 meccsen szerepelt 45-ös mezszámmal, cirka 240 000 darab mezt adtak ki hazai, illetve vendég kiadásban.

Itt a mezen az NBA logó már varrott, és még mindig az USA-ban készítették a mezeket.

1995-96:
Ennél az évjáratnál azonnal észrevehető, hogy van a nyakában is egy címke, itt annyi látható, hogy „Assembled in Mexico of US Components” (több meznél Costa Rica található). Itt a méretezés címkén már nem található meg, hogy hol is készült a mez.

1996-97:
Itt szembetűnő, hogy jóval nagyobb címke található a mez nyakában „Authentic Athletic Apparel. Assembled in Mexico of US Components. Fiber Content on Reverse” szöveggel. Itt a sorrendnek a későbbi kiadású mezeknél lesz jelentősége. A méretezés címkén itt sem látható már, hogy hol készült a mez. A Bulls 23 és a Jordan 23 valamivel feljebb került a mezen, mint az előző évben volt.

1997-98:
A nyakában található címke itt már csak annyit ír, hogy „Made in Mexico”.

1998-99:
A 1998-as bajnoki cím után a Bulls vezetősége úgy döntőtt, hogy Phil Jacksonnal nem hosszabbítanak, így borítékolható volt, hogy a Jordan-Pippen-Rodman hármas is menni fog a Bullstól (Mindhárman szabadügynökök lettek a szezon után).

1998. július 1-je után a játékos szakszervezet és a csapatok tulajdonosai nem tudtak megállapodni a bevételek elosztásáról, ami miatt a játékosokat kizárták a ligából, azaz lockout lett, így a szezon csak később, februárban kezdődött, amikor már dűlőre jutottak a felek. Ebben a fél évben minden maradt, úgy, mint az előző idényben a csapatok/játékosok szempontjából. MJ 1999. január 20-án jelentette be második visszavonulását, de a Champion megegyezett az NBA-vel, hogy a februári szezonkezdés után még 70 napig forgalmazhassa néhány visszavonult játékos mezét (Jordan, Larry Bird, Magic Johnson) és a 70 napos licensz lejárta után ismét megegyezett a Champion és az NBA, hogy a szezon végéig árulhatnak Jordan mezeket.

A mezen az NBA logó ugyanúgy varrott, mint az előző 4 idényben, a nyakába ugyanaz a Made in Mexico felirat szerepel, de annyi változás lett itt, hogy a méret is bele lett írva.