Champion NBA Mezek – még mindig

Sziasztok! Az alábbi videóban már egyszer igyekeztem mélységében bemutatni a témát, de soha nem lehet elég alapos az ember, így most újra a Champion NBA mezekről írnék nektek, ezúttal egy kicsit személyesebb formában.

Számomra több okból is a legszimpatikusabb meztípus a Champion által gyártott EU Replica & USA Replica.

Egyrészt ezek a mezek igazi vintage darabok és az NBA aranykorának design-jait hordozzák magukon. Sokszor kerülnek a kezembe akár 30 éves mezek is tökéletes állapotban, ami számomra egyértelműen azt jelzi, hogy az akkor megálmodott gyártási technológia igazán időtállóra sikeredett. Ilyenkor mindig őszintén azt érzem, hogy egy darabka történelmet tarthatok a kezemben ráadásul sértetlen csodaszép állapotban.

Másrészt a rengeteg új típusú hamisítvány között talán a Champion az egyetlen, amiben még leginkább meg lehet bízni eredetiség szinten. Persze nem azt mondom, hogy nem találkoztam még hamis Champion mezzel, és mióta hódít a 90-es évek őrület gondolom egyre jobban meg is éri hamisítani őket, de még mindig jóval kevesebb fake mez kering közülük arányaiban mint pl swingman mezekből.

Anno mikor elkezdtem erőteljesebben és tudatosan gyűjteni a választásom az EU Champion mezekre esett. Egyrészt mivel itt közvetlenül az anyagba van nyomva az egész design jóval inkább sikerült a replica kategóriában vizuálisan reprodukálni az akkori designokat.

  • Hogy jobban értsétek ezt a gyártási részletet és magyarázatot tisztában kell lennetek azzal, hogy mi a különbség a szitanyomás és a szublimáció közt. A szitanyomás kézzel történik egy speciális asztalon amire a gyártó színenként húzza fel a rétegeket. Minden új szín egy újabb réteg festék és egy újabb manuális húzás a készítőnek. Ezzel szemben az EU Champion mezek szublimációval készültek ami egy digitális technológia és egy előre elkészített számítógépes grafikát a gép képes magától akárhány színben a textilbe nyomni. Ezek a printek egy hőprés segítségével egy kémiai folyamat útján beleégnek az anyagba és gyakorlatilag sehogy sem jönnek ki onnan többé. Az egyik legtartósabb nyomási technológia a szublimáció. Hátránya, hogy csak polyesterre alkalmazható. Ezért van tehát, hogy az EU Champion mezek sokkal részletesebbek designokat tekintve mint az USA champion mezek. (Ez magyarázza egyébként, azt is hogy miért van olyan sok ferdén nyomott hátú vagy elejű USA Champion mez) Hogy igazán szembetűnő legyen a különbség hasonlítsunk össze néhány EU Champion Replica mezt USA Champion Replicákkal! 

Authentic Mez = A játékosok által pályán viselt mez pontos másolata.

Ezen kívül az is nagyon tetszett bennük, hogy mivel Európai gyártmányúak, érthető okokból jóval kevesebb darab lett belőlük legyártva, mint az amerikai verzióból, így egyértelműen ritkábbnak mondhatóak. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy konkrétan elnyűhetetlenek. Ha az ember vigyáz rájuk és nem hagyja a napon mondjuk napokra (mert akkor sajnos megfakulnak), illetve nem akad bele minden szálkába és kerítésbe velük (bolyhok – lyukak), akkor tényleg igazán hosszútávon szolgálják gazdájukat. 

Viszonylag jó idő alatt sikerült elérnem, hogy az összes csapattól legyen legalább egy Champion EU mezem mire rájöttem, hogy nem igazán szeretem őket viselni.

  • Az EU és USA Champion mezek anyaga merőben más. Míg az utóbbi egy nylon szerű könnyű fényes anyag, a másik egy matt vastagabb sprődebb szárazabb valami.

Sehogysem éreztem jól magam ezekben a mezekben. Pedig összeszedtem nagyon nagy kincseket és láttam elmenni még nagyobbakat ebayen. Sokszor olyan EU mezek tűntek fel, amikről addig azt sem hittük, hogy léteznek. Az igazat megvallva továbbra is logikusabbnak látnám észérvek alapján az EU Champion mezek gyűjtését, de már felhagytam velük. Néhány nagy kedvencet megtartottam, de a legtöbb ilyen mezen már túladtam.

Azon kívül, hogy nem szerettem őket hordani, volt még egy problémám. Amilyen sok pluszt adott a gyártási technológiából fakadó előny a designok terén, olyan nagy hátrányt jelentett az a távolság ami Európa és Amerika közt tátong. (akár értsd szó szerint, vagy ne!) Engem rendkívül zavartak azok a részletek, amikor más betűtípussal írták fel egy játékos nevét a mez hátára (pl Rodman Pinstripe Bulls), vagy pl extrém oválisra görbítették a nevet mert az túl hosszú volt (Kevin Johnson Suns). Látom magam előtt, ahogy egy olasz gyárban ül egy középkorú tudor csávó a gép előtt a 90-es években és hangosan hátraszól a társának: 

– “Figyelj már Marco! A Bulls mezeken milyen betűtípussal kell írni a neveket? Ahhoz nem kaptunk anyagot.”  
– “Írd ki valami egyszerűvel, aztán mehet gyártásba!”

  • Nagyon kiváncsi lennék rá egyébként, hogy mégis milyen rendszerben vagy szerződés alapján vette át az európai gyártás az ehhez szükséges anyagokat. Valószínűleg a jogot vásárolták meg az NBA védjegyeinek használatára, de a konkrét gyártási infokat és részleteket már nem állt módjukban átadni az európai kirendeltségnek.

Egy szó mint száz: hiába állnak közelebb az EU Champion mezek az akkori pályán viselt mezekhez kinézetben, azért sajnos akadnak bőven hibák rajtuk ilyen apró részletekben, és ez engem mindig borzasztóan zavar. Ha egyszer felfedezek egy ilyet, nagy valószínűséggel azt a mezt többé nem szívesen veszem fel. 

Éppen ezért az utóbbi időben USA Champion mezeket gyűjtögetek. Azokból is igyekszem inkább a ritkább darabokat levadászni vagy olyanokat, amik régi nagy álmok, esetleg valami külön sztori miatt kedvesek számomra. Általában a nyári időszakban hordom őket, így még egy részletet meg szeretnék osztani.

Ezek a mezek tulajdonképpen sem játékra, sem meleg időben való utcai hordásra nem alkalmasak, ugyanis a nedvfelszívó képességük gyakorlatilag a nullával egyenlő. Az erősen műszálas anyag szimplán képtelen a nedvesség elvezetésére, viszont cserébe erőteljesen ki tudja dörzsölni a mellbimbódat, ha sokat mozogsz benne (pl kosárlabdázás közben). Ennek ellenére imádom őket és simán hordom is meleg ide vagy oda. Amerikában elég gyakori ez a típus, így remélem, hogy minél hamarabb ki tudok látogatni, hogy személyesen vadászgassak egy kicsit. 🙂

Búcsúzóul álljon itt egy fotó a kedvenc USA Champion mezeimről:

 Írta: Kátai Tamás