Nike NBA Mezek – hivatalos beharangozó

A 2015 júniusában bejelentett Nike partnerség az NBA-val a 2017-18-as szezonban veszi kezdetét. Ma a korai őszi nagyszabású bevezetést megelőzően a Nike és az NBA megjelentette a négy új elsődleges uniformist, ezzel először bepillantást engedve a liga bajnokainak új mezeire.

A Nike az egységes formatervezést a liga egyre intenzívebb 82 meccses évadjának ritmusához igazította, a játékosok 3D-s testképeinek felhasználásával, beleértve a hő- és verejték-térképeket. Ezek a kutatások arra késztették a Nike tervezőit, hogy jelentősen módosítsák az egyenruha súlyát, felépítését és összetételét – különös figyelmet fordítva az agilitásra.

Az NBA játékosok, beleértve a tavaly nyári aranyérmes amerikai kosárlabda válogatottat is, megvizsgálták az egyenruhák korai verzióit, és konkrét javaslatokat tettek, amelyek egyenes úton vezettek oda, hogy végül továbbfejlesztették a mezek szabását leginkább a nyaki részeken illetve az oldalsó varrásoknál. 

“A minőségi egyenruha mentális előnye felbecsülhetetlen” – mondja Kyrie Irving. “Az a tény, hogy a Nike meghallgatta az összes visszajelzésünket az új NBA-egyenruhák kifejlesztésénél, mindennél beszédesebb. Nagyon izgatott vagyok az új szabás és érzet miatt.“

A legjelentősebb változás az egyenruha hátsó vállán várható, ahol a Nike tervezői megváltoztatták a konstrukciót, így az új szabás sokkal testhezállóbb ezen a területen. Ezenkívül mind a mez, mind a rövidnadrág alján lévő peremeket úgy módosították, hogy azok legkevésbé korlátozzák a játékosok mozgását.

“Ha jól nézel ki és jól érzed magad, jól is játszol” – mondja Draymond Green. “Örömmel fogadok minden versenyelőnyt amikor a pályán vagyok az új Nike NBA mezek pedig az én visszajelzéseim alapján is készültek.”

Az új darabok Alpha Yarns és újrahasznosított poliészter anyagok kombinációjából állnak majd (minden egyes sportoló egyenruhája körülbelül 20 újrahasznosított PET palackot tartalmaz). Ez az új fonal keverék nem csupán a Nike hosszútávú fenntarthatóság iránti elkötelezettségéhez illeszkedik igazán, de 30 százalékkal gyorsabban távolítja el a nedvességet is, mint a jelenlegi NBA egyenruhák.

Új MEZEK – ÚJ FANTÁZIANEVEK

Az új egyenruhák bevezetésével párhuzamosan az NBA megszünteti a “Home” és a “Road” egységes megnevezéseket. A 2017-18-os szezon kezdetén az otthoni csapatok kiválaszthatják, hogy melyik egyenruhájukat viselik minden hazai mérkőzésen, és a csapatok válogatott egyenruhát választhatnak a rendelkezésre álló adott csapathoz tartozó választékból. 

E változás miatt a Nike és az NBA együtt dolgozva, négy csapat egyenruhát hozott létre minden egyes csapat számára, “Editions” néven, amelyek az NBA gazdag örökségéből és a franchise-ok már meglévő adottságaiból táplálkoznak.

Az idei nyáron a csapatok által bevezetett NBA-egyenruhák első két típusa, amelyek a szezon kezdetén debütálnak majd, az “Association “ és az “Icon” név alatt futnak. Az elkövetkező hónapokban pedig megérkezik majd az NBA sportolóinak gondolkodásmódja inspirált két fennmaradó meztípus amikkel a csapataikat kitartóan támogató közösségeket szeretnék megörvendeztetni a készítők.

Az “Association” típus a hagyományos hazai fehér egyenruha, amelyet mind a 30 csapatnak választania kell és ami, összekapcsolja őket a világ legexkluzívabb kosárlabda ligájában. A Nike szerint segítő jobbot nyújt egy olyan eredmény hajszolásában amire a legtöbb sportoló egész életében vágyakozik.

Az “Icon” típus, amelyet korábban szimplán csak Idegenbeli egyenruhának neveztek ezúttal nem kevesebbel mint az adott franchise gazdag örökségével és ikonikus identitással lesz felvértezve. Ez a típus a csapat elsődleges színét használja majd fel, amely rajongók szekrényeit leginkább uralja.

Szintén ebben a szezonban nyolc NBA csapat Classic Eidtion néven egy harmadik típust is megjelentet az ősszel ami az előzetes hírek alapján a legmodernebb darabokat tervezi felvonultatni a liga mezeinek történetében.

Mindemellett új On Court mezek, zoknik és shortok is várhatóak.

Hát nem izgalmas ? 🙂