“Bevésődött Mezek” – 1. Rész

Mezgyűjtőként igyekszem megválogatni, hogy milyen darabok kerülnek be a szekrénybe, aztán második lépésként azt is, hogy melyikek maradnak is ott hosszabb távon. Elsősorban Vintage NBA mezeket gyűjtök amikről gyerekként csak álmodozhattam, de felnőttként is hatalmas örömöt nyújt a megszerzésük. Némelyik 20-25 éve gyártott Champion mez minden túlzás nélkül kincs kategóriába emelkedik a hozzám hasonlók elméjében és számtalan “mindenképp meg kell szereznem egyszer” mez várakozik még rám valahol, hogy mikor felbukkan, gyorsan lecsaphassak rá.

Természetesen emellett követem az NBA mérkőzéseit és időnként szemezgetek az éppen aktuális franchise playerek vagy legfrissebb sztárok mezeivel, de valamiért nem könnyen veszem rá magamat az efféle mezvásárlásokra. Számomra nem elég, ha valaki tehetséges vagy éppen jól megy neki 1-2 szezonon keresztül. A szimpátián kívül kell valami extra, ami megfog az adott játékosban ahhoz, hogy a nevét magamon viseljem illetve, hogy elköltsek egy rakat pénzt arra mezre, amiről egyáltalán nem biztos, hogy néhány év múlva akár csak a harmadát is érni fogja a vételi összegnek. Van azonban egy kivétel.

Amikor az adott mez felkerül a bakancslistára. Amikor biztosan tudom, hogy egyszer meg kell szereznem azt a mezt. Amikor nem hagyom annyiban amíg meg nem szerzem… Ezek a “Bevésődött Mezek”…

Biztosan sokan tudjátok milyen érzés az, amikor folyamatosan lecsukódó szemekkel ültök hajnalban a stream előtt, aztán történik valami a meccsen, ami olyan mértékű adrenalint szabadít fel bennetek, hogy már az sem érdekel, hogy 2 óra múlva indulni kell dolgozni.  2014. 03 .21.-én ez történt velem miközben néztem ahogy az Oklahoma City Thunder dupla hosszabbításos meccset játszott a Toronto Raptorsszal. Akkoriban még csak ismerkedtem az aktuális sztárokkal, így kíváncsiságból kezdtem el nézni a meccset és a figyelmem középpontjában Kevin Durant állt. A teljesítménye 51 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz és végig dominált utolsó negyed + dupla OT volt. Fej-fej mellett haladt a két csapat és playoff meccshez méltó kiélezett harc jellemezte az utolsó játékrészeket. Nem hittem a szememnek amikor a rendes játékidő végén egy távoli hárompontossal egyenlített. Aztán akkor sem, amikor az első OT vége előtt 7.4 másodperccel Lowry egyenlített és következett a 2. hosszabbítás. A többit már nem is írom le, mert aki nem látta volna ezt a meccset, az mindenképpen nézze meg amint teheti, aki pedig látta, az úgyis tudja, hogy miről beszélek. Szerintem egyébként is nagyon izgalmasak a hosszabbításos meccsek, hiszen az utolsó 2-3 perces extra taktikázás így hosszabbá válik és gyakorlatilag támadásról támadásra szoríthatsz minden egyes pontért a csapatoknak.

Minden hiba vagy meghozott jó döntés felértékelődik, aki pedig ebben a pattanásig feszült helyzetben ilyen magasan kiemelkedik a többiek közül, az nem is ember, de legalábbis biztosan Kevin Durant.

A bevésődés tehát megtörtént. A performansz zsenialitása magával hozta a vágyat, hogy elraktározhassam magamban ezt az élményt és örökké emlékezzek ezekre a pillanatokra, amiket élőben (nem live, csak real time)  volt szerencsém átélni. (Ehhez pedig mi sem lett volna tökéletesebb módszer, mint megszerezni azt a mezt amit KD ezen a meccsen viselt…)

Kb 1 évig tartott, míg garantáltan eredeti forrásból, de elérhető áron meg tudtam vásárolni ennek az OKC Alternate Meznek a Swingman verzióját. Kifejezetten tetszett a színe illetve, hogy nem az alap OKC mezről van szó. (Attól, hogy alternate, különlegesebbnek éreztem.) A mai napig a gyüjteményem egyik ékes darabja és előszeretettel szoktam viselni is, mert bár az általam nem igazán kedvelt minimál mezek vonulatát erősíti, de kellően letisztult ahhoz, hogy sokféle utcai ruhával fel lehessen kapni, ha megfelelő az időjárás. 

Mivel KD azóta már a Golden State Warriors csapatát erősíti, az OKC mezei sajnos eléggé sokat vesztettek értékükből, így árbecslésre ezúttal nem vállalkoznék.

Mindenkinek kívánom, hogy szerezzen meg legalább havonta 1 bevésődött mezt! 

Ha tetszett oszd meg!

(Hamarosan újabb cikkel jelentkezem.)

Kátai Tamás