NBA kosárlabda mez gyűjtemény – Dani Lajos

Gyűjteményekkel foglalkozó rovatunkban szeretnénk bemutatni minél több egyedi gyűjteményt, legyen ez bármely sporthoz kapcsolódó mezekből is. Célunk, hogy kimozdítsuk a komfortzónájukból a gyűjtőket és egy összetartó közösséget építsünk, amely a közös hobbira épül.

Először a saját gyűjteményemet mutatnám be. A 90-es évek második felében kezdtem el a sportmezek gyűjtését, de először csak 1-2db volt, amit hordtam is. A 2000-es évek második felétől kezdtem el nagyobb mennyiségben beszerezni a gyűjteményi darabokat főként azoktól a játékosoktól, akik szimpatikusak voltak a karrierjük során. Részletezni fogom, hogy kit miért gyűjtök és mik még a céljaim.

Mivel kosárlabdázó vagyok, így az NBA mezek voltak az elsők, utána jöttek az NFL és a labdarúgó mezek.

A gyűjtemény koronaékköve természetesen hazánk (eddig, és reméljük ez változik jövőre) egyetlen NBA játékosa, Dávid Kornél mérkőzésen viselt Cleveland Cavaliers mezei és Chicago Bullsos bemelegítő felsője.

Nagy kedvencem volt Hakeem Olajuwon, akinek imádtam a támadóarzenálját és a cseleit. Tőle van egy Champion Authentic és Champion EU replica mezem is. (ha kérdésed lenne az NBA mezekkel kapcsolatban, itt remélhetőleg választ találsz)

Olajuwon mellett Scottie Pippen volt még a kedvencem, tőle sajnos még nincs Authentic mezem, viszont Champion EU és USA replica minden csapatából van, amiben játszott és külön öröm, hogy Dream Teames mezem is van tőle.

Természetesen aki a 90-es években volt gyerek, az nem mehetett el Michael Jordan játéka mellett anélkül, hogy ne csodálta volna meg azt, amire képes volt. Az akkori Chicago Bulls szinte verhetetlen csapat volt, így nem hiányozhat sem Jordan, sem Dennis Rodman mezei sem a gyűjteményemből. MJ-től van Champion Authentic mezem is egy, a többi viszont Champion EU replica.

Ez a két játékos későbbi csapataiból is van a gyűjteményemben, azaz Jordan Washington Wizards, míg Rodman Dallas Mavericks mezéből. Utóbbi igazi kuriózum, nagyon ritka, mivel mindössze 12 mérkőzésen szerepelt a Féreg a Dallasban. A Wizards mezek közül a hazaiból tudtam szerezni Champion Authenticet, míg a másik kettő Nike Swingman.

Természetesen ebből a korszakból nem maradhat ki a legendás Utah Jazz páros, John Stockton és Karl Malone meze sem, ahogy több korszakos legendáé sem, mint Reggie Miller, Alonzo Mourning, Larry Johnson vagy Robert Parish.

Néhány játékos meze maradt még, akiket kedveltem pályafutásuk során, ezért 1-2 mezt elraktam a gyűjteménybe tőlük. Ilyen a 2000-es évek eleji Sacramento Kingsből Vlade Divac és Jason Williams, akitől van egy Memphis Grizzlies mezem is. 

Természetesen én is nagy csodálója vagyok Vince Carter játékának és rugóinak, így amikor egy Nike Authentic mezéhez jutottam, tudtam, hogy a gyűjteményemben a helye. A másik Toronto Raptors mezen Jamario Moon neve szerepel, aki anno 2007-ben a semmiből érkezve 27 éves újoncként nagyon jó játékkal és hatalmas zsákolásokkal vetette észre magát (és volt hasznos tagja a fantasy csapatomnak).

Két nagy kedvencem kimaradt még. Az első Rasheed Wallace, a második pedig Kevin Garnett. Mindkét játékos erős, kicsit öntörvényű, de csupaszív és szenvedélyes játékos volt, ezért szerettem őket.

Az egyik legnagyobb “Mi lett volna belőle, ha…” státusszal ellátott játékos Jay Williams volt, akiből minimum All-Star irányító vált volna, ha az ígéretes újoncidénye után egy motorbalesetben nem töri úgy össze magát, hogy utána pályára sem tudott már lépni.

A legnagyobb európai kedvencem Juan Carlos Navarro, aki egyetlen idényt játszott az NBA-ben, a Memphis Grizzlies csapatában.

Nagyon szerettem Chauncey Billups játékát, tőle még vadászok egy Detroit Pistons Champion EU mezt a 2004-es bajnoki évből. Az utolsó szezonjából van mezem Damon Stoudamiretől a Memphis Grizzliesből, illetve nagyon szeretem ezt a Motor City alternate Detroit Pistons mezt, így Brandon Jennings nevével eltettem egyet a gyűjteményembe.

A végére hagytam az egyik legnagyobb kedvencemet, a tragikus körülmények között elhunyt Drazen Petrovic mezeimet. A New Jersey Netses egy Reebok Swingman mez, a Real Madridos pedig egy valaki által házilag utángyártott (tehát hamis) Hummel mez. Itt keresem még gőzerővel a Champion Netses mezét és bármilyen Portland Trail Blazers mezét.


Természetesen egy gyűjtemény soha nem teljes, így nekem is van még pár kiszemeltem (Manute Bol, Georghe Muresan mez pl). Amint újabb darab lesz, frissítem ezt a bejegyzést, ahogy remélem, hogy a jövőben sok szép gyűjtemény bemutatásával tudjuk frissíteni az oldalt is.